Home » İbrahim Polat
İbrahim Polat

İbrahim Polat

Ölümsüzleştiği tarih: 22 Kasım 1986

1950 yılında Malatya Kürecik’in Çevirme köyünde doğdu. Özellikle 68 kuşağının devrimci hareketinde ciddi olarak etkilenerek Şafak gazetesi etrafında örgütlendi. Kısa zamanda aktif mücadeleye başlayan İbrahim Polat, 1970-71-72 yıllarında Çevirme köyünde bir duvar gazetesi hazırlayarak kitlelerin sorunlarını anlatıyor ve bu gazeteye Kış Baba adıyla yazılar yazıyordu.
Bu süreçte İbrahim Kaypakkaya ve yoldaşlarıyla tanışan İbrahim Polat, Onun düşüncelerinden etkilenerek onlardan yana tavır aldı ve Şafak revizyonizmine karşı mücadele etti. TKP/ML TİKKO’nun kuruluşuyla birlikte Parti saflarında aktif mücadeleye başlayarak İbrahim Kaypakkaya ile birlikte Sinan Cemgil’i ihbar eden Mustafa Mordeniz’in cezalandırılmasında görev aldı. Bu eylemin ardından aranır duruma düştü.
İbrahim Polat, Bu dönemde mücadeleye daha aktif olarak sarıldı. 1974’te illegal yollardan gittiği Almanya’da kısa sürede yeniden Partiyle ilişki kurdu. Bu süreçten sonra bir Avrupa’da bir ülkede mücadele yürüttü. Özellikle 1976 yılında Parti saflarında çıkan tasfiye hizbi Koordinasyon Komitesi’ne karşı aktif tavır alarak Partiyi sahiplendi. Özellikle Malatya ve Antep’te tasfiyeciliğin gerçek yüzünü kitlelere anlatarak önemli bir rol oynadı. Yine Almanya’da olduğu dönemde ATİF’in kuruluş çalışmasında yer alarak kurucu üyesi oldu. İki çocuk babası olan İbrahim Polat, Avrupa’da da yüzü sürekli ülke devrimine dönük olarak faaliyet sürdürdü. Bu süreçte hem yurt dışı hizbine (Bolşevik Partizan) hem de kendini Devrimci Partizan olarak isimlendiren mücadele kaçkınlarına karşı amansız tavırlarıyla, dürüst kişiliğiyle kitlelerin sevgisini kazanmış örnek bir komünisttir. Partinin içine girmiş olduğu Konferans sürecine Yurt dışı delegesi olarak katılmak için gittiği Dersim’de 8 yoldaşıyla birlikte ölümsüzleşir.

ÜÇÜNCÜ KONFERANS DELEGELERİ

Onlar toprakta tohum oldular
1986 yılı Kasım ayı sonlarında 3. Konferans hazırlıkları için Konferans Delegeleri Dersime gider. Partizanların bölgede dolaştığının ihbarını alan devlet güçleri, bölgeye askeri yığınak yaparak, operasyon başlatır. Aldıkları ihbarlarla Husunda ve özellikle de Mercanlar bölgesinde operasyonlarını yoğunlaştırırlar. 21 Kasım’da bölge tamamen kuşatılır. Kuşatmayı fark eden Delegeler bölgeyi terk etmeye başlar.
Gece boyunca seyir halindeki birlik, acil ihtiyaçlarının temini için yolları üzerindeki bir eve girerler. Aynı anda bölge üzerinde helikopterin dolaşması ve gittikçe yaklaşan düşman birliklerini fark etmeleri üzerine evi terk ederler. Belli bir mesafeye çekildikten sonra arazinin kuytuluk bir yerinde mevzilenirler.
Evi basıp arayan düşman, boşaltılmış olduğunu görünce arama ve operasyonlarını o çevrede sürdürür. Askerlerin Partizanları fark etmesiyle çatışma başlar. Tüm güçleriyle operasyona çıkan devlet güçleri, hemen çatışma alanında yoğunlaşarak gerilla mevzisini dört bir yandan yoğun bir bomba ve ateş çemberine alır.
Mevzideki gerillaların çemberi yaracak yeterli silah ve cephanesi yoktur. Birçoğunda av kırmaları vardır. Güçler bakımından bu dengesizliğe karşın, sabah erkenden başlayan çatışma geniş bir alana yayılarak saatlerce sürer.
22 Kasım 1986’da yaşanan bu çatışmada Konferans delegeleri; Hüseyin Tosun, Rıza Sökmen, Zeki Uygun, İbrahim Polat, Ünal Küçükbayrak, Ali Rıza Boyoğlu, M. Kemal Yılmaz ve savaşçılar Kamile Öztürk ve İsmail Doğan ölümsüzleşir.