Home » Nergiz Gülmez
Nergiz Gülmez

Nergiz Gülmez

Ölümsüzleştiği tarih: 11 Nisan 2001

“Emre yoldaşın dediği gibi; belki yüzümü parçalayabilirsiniz ama yüzümdeki tebessümü asla yok edemezsiniz.” Nergiz Gülmez
Nergiz Gülmez, 1970 yılında işçi bir ailenin çocuğu olarak İstanbul Maltepe’de dünyaya gelir.
Her işçi çocuğu gibi ekonomik zorluklar içerisinde büyüyen Nergiz, inatçı ve titizdir. Okul yaşamı 1978 yılında Maltepe Afyon ilköğretim okulunda başlar.
Okulda başarılı bir öğrencidir. İlkokuldan sonra orta ve liseyi de Maltepe’de okur. Ortaokulda öğrenciyken yaz tatillerinde küçük işletmelerde çalışarak ihtiyaçlarını giderir ve aile bütçesine katkıda bulunur.
Nergiz devrimci değerleri daha çocukluk evresinde abisi Ali Gülmez’in Metris Hapishanesi’nde kaldığı dönemlerde hapishane kapılarında birçok şeye tanıklık ederek beyninde oluşan sorular ve soruların yanıtlarını algılamaya çalışarak bulur. Böylece çelik su almaya, tavında dövülmeye başlar.
1989-1990 sürecinde Kartal Halkevi ve Yeni Demokrasi Dergisi çalışanıdır. Nergiz artık TKP/ML’nin bir militanı, kitlelere düşünce taşıyıcıdır. Bir yandan öğrenen bir yandan öğrendiklerini kitlelere taşıyandır. Şiir, türkü, şarkı tutkunudur. Şarjöründe mermiyi eksik etmeyen savaşçı gibi çantasında şiir kitabı, şarkı türkü kasetleri, türkülerin marşların yazılı olduğu ajandaları eksik olmaz. Dergi, bildiri ulağıdır. Girdiği her eve bunları ulaştırır. Korsan gösteri, mitingden mitinge koşturandır. Legal çalışmanın yanı sıra bu dönemde illegal olarak İsmail Oral’a bağlı olarak hapishane kuryeliği yapar. Oral’ın verdiklerini yol yöntem bularak hapishaneye iletir. Yiğit ve korkusuzdur.

Artık süreç Nergiz somutunda hızlanmıştır. Gün be gün kendini aşarak yetkinleşir.
Nergiz Gülmez, 1991’de illegal işçi komitesinde ileri militan olarak konumlandırılır.
Yıl 1992 sonları. Proletarya Partisi Nergiz’e olumlu çalışması ve yöneliminden dolayı Parti Aday Üyeliği teklifinde bulunur. Nergiz ideolojik olarak her göreve hazır olduğunu, fakat Parti üyeliği için siyasi olarak yeterli olmadığı konusunda çelişkili olduğunu belirtir. Çelişki kısa sürede çözülür. Parti belirlemesi doğrultusunda Nergiz Aday Üye yapılır. Bu konumda mücadelesini sürdürürken 1993 yılı Mart ayında Partiye yönelik genel operasyonda Nergiz de düşmanın eline geçer.
Nergiz Gülmez, düşman karşısında boyun eğmeyenlerdendir. Somutta delil olmadığından DGM’den bırakılır.
Yeni çalışma alanı Özgür Gelecek gazetesidir. Bu kez fotoğraf banyo, karanlık odanın bir dizi işlerinin emektarıdır. Küçük büyük iş dinlemez. Gazetenin düzenli ve düzeyli çıkması için emek harcayan, katkı sağlayandır. Kitap basımı ve gazete çalışması tüm yoğunluğuyla sürerken ‘93 Ekim ayında Muzaffer Oruçoğlu’nun yazdığı ve basımı yapılan Newroz kitabından dolayı yayınevi sahibi olarak tutuklanır. Adapazarı Hapishanesine konur. Tutsaklar Genel direnişe Açlık Grevine başlar. Nergiz de direniştedir. Eylem başarıyla sonuçlanır. Şehir dışına gönderilen tutsaklar İstanbul Sağmalcılar hapishanesine getirilir. 94 yılının ilk günü Sağmalcılar hapishanesinden tahliye olur. Gazetedeki görevine devam eder.
1994 Parti içi darbesinde MLM’lerden yana safını belirler. O alanda önemli bir rol üstlenir. Alanın olanaklarının darbecilerin eline geçmesinin önünde set olur.
KÖK sürecinde Parti örgütlenmesinde İstanbul Semt Parti Komitesinde görev alır. Darbelenen Partinin toparlanmasına katkı sağlar. 2. OPK’da özel görevlidir. Hızlı tutanak tutandır. 2. OPK sonrası İstanbul İşçi Parti Komitesi üyesidir. Alanı Çorlu’dur. Edirne Bölgesi Marmara bölgesinde faaliyet yürütmediği alan neredeyse kalmamıştır.
9 Şubat 1996’da gittiği bir randevuda bir yoldaşının ilkesiz davranışı sonucu yakalanır. Sorguda tavizsiz duruşunu yine gösterir. Tutuklanır. Sağmalcılar Hapishanesi’nde 1996 Ölüm Orucu direnişinde bulunduğu süreçte Ölüm Orucu direnişindeki yoldaşlarına bakma görevini üstlenmiştir.
96 Ölüm Orucu’nun zaferle sonuçlanmasından yaklaşık bir yıl sonra Ümraniye Hapishanesi’ne sevkinin çıkması ve 19 Aralık katliamı sürecinde 4 gün süren Ümraniye direnişinde yerini alan Nergiz Gülmez, Açlık Grevinin 10. gününde gaz bombaları, kurşunlar içerisinde çok ağır yaralananların baş ucundadır. Sürekli nöbet tuttuğu koğuşun yakılmasının ardından yaralananların nöbetini tutmaya ve tedavilerine yardım etmeye başlar. Uyumaz, her an tetikte bekler. Nefes alabilecek bombalanmamış tek bir koğuş kalmadığında tutsaklar topluca dışarıya çıktıklarında Nergiz, nefes almakta dahi zorlanırken, yaralıları sırtlayarak çıkaranlar ve namlular doğrultusunda üzerlerine kapanarak onları koruyanlardandır. Götürüldüğü Kartal Özel Tip Hapishanesi’nde Ölüm Orucu direnişine başlar. Ölüm Orucu direnişini sürdürürken 96 Ölüm Orucundaki deneyimlerini yoldaşlarına aktarmanın acelesindedir. Tecrit koşullarında olanakların sınırlarını zorlayarak sadece mektuplarla da olsa bunu yerine getirmeye çalışır. Durumunun kötüleşmesi sonucu 17 Mart 2001’de Kartal Devlet Hastanesine götürülür. Alınan karar doğrultusunda hastaneye kaldırılmayı protesto ederek su içmemeye başlar.
23 gün boyunca su içmeyen Nergiz Gülmez, Ölüm Orucu eyleminin 123. günü 11 Nisan 2001 tarihinde TKP/ML’nin ilk Ölüm Orucu şehidi olarak tarihe altın harflerle yazıldı. Nergiz Gülmez ölümsüzleştiğinde TKP/ML Üyesidir.